19. helmikuuta 2013

Nukkekoti Lindberg alkutekijöissään

Nukkekoti on vieläkin osasissa kurssin hyllyllä... 
Mutta ihan pian se on valmis! Tai siis pystyssä. 
Kun ei itse taloa voi esitellä, niin ainakin tarvikkeita ja osia :)

Tässä niitä bilteman sytyketikkuja, jotka on jo tullut mainittua moneen kertaan.  Ei näillä kyllä yhtään mitään saa sytytettyä, mutta askarteluun käyvät vallan mainiosti! 
Tikut on halpoja, olikohan se 6 euroa viiden kilon säkki, ja näistä voi rakennella vaikka mitä. Odottelen vain, koska biltema muuttaa nimen sytyketikusta askartelutikuksi :) 



Olohuoneen ja eteisaulan väliin tulee tälläiset lasiset pariovet. 
Tein nämä pleksistä ja rimasta. Nupit puuttuu vielä. 


Sisäovet. Tein nämä -arvaapa mistä? KYLLÄ!  Bilteman sytyketikuista :)  
Ja koristelistaa reunoihin. Olipa muuten hirveä homma, kaikki listat piti sahata jiiriin ja noiden minimaalisten saranoiden vasaroiminen vasta hauskaa olikin. En olisi ehkä ryhtynyt tekemään itse, jos olisin arvannut kuinka aikaa viepää hommaa on. Minä kun teen AINA ensin väärin, sitten puran ja uusiksi... Mutta ei miniharrastuksessa työtunteja lasketa!


Bilteman tikuista tehtyä lattiaa. Nämä nappasinkin jo pois, kun haluan sittenkin tehdä joka huoneeseen erilaiset lattiat. Luulen, että lattiat pystyy hyvin tekemään sittenkin kun talo on jo kasassa. Muut pinnat kannattaa päällystää ennen kokoamista. Alakuvassa on talon väliseinät tapiseerattuina, odottavat ovien kiinnitystä ja karmeja. 




Keskeneräiset etuovet. Vasemmanpuoleinen on ulkopuoli ja oikeanpuoleinen sisäpuoli.  Ulko-oven olen ostanut, halusin tuollaisen koristeellisen enkä viitsinyt alkaa väkertämään itse noin monimutkaista, kun taitoni puutöissä ovat vielä aika alkeelliset. 


Mutta löysinpäs yhden kuvan, ihan ekasella kurssikerralla kasattiin talon osaset maalarinteipillä yhteen, jotta pystyi vähän hahmottamaan millainen tönö on. Talopaketti oli siis ihan tälläinen runko, valmiiksi leikatut seinät, katot, ovi- ja ikkuna-aukot. Seinissä ja lattioissa on urat, joihin osat työnnetään ja liimataan kiinni sitten kun kaikki on päällystetty.

18. helmikuuta 2013

Takka ja leivinuuni

Nukkiskurssilla eräs kurssilainen askaroi leivinuunin pahvilaatikosta ja ilmakuivuvasta massasta. Siitäpä sain kipinän tehdä itsekin uunin. Pohdiskelin, että styroksista voisi olla paras kaiverrella hyvät muodot, koska inhoan pahvin kanssa työskentelyä. En osaa leikata suoraan mitään. Vein roskia ja kappas, siellähän olikin styroksipaloja. Dyykkasin kaikki mihin yletin ja eiku askarteleen!


Leikkasin katkoteräveitsellä sopivia paloja ja liimasin ne yhteen rungoksi.



Takka


Tein takkaan rappauksen niin, että levitin reippaasti liimaa joka paikkaan ja päälle kaapista löytynyttä vanhentunutta korppujauhoa. Sitten suihkutettavaa mattalakkaa kiinnittämään jauhot. 





Liimasin koristekuvion (tehty ilmakuivuvasta massasta muotilla)  ja maalasin valkoiseksi koko homman.  Pohjana on mustaksi maalattu pahvi. Sitten vähän mustaa töhryä noeksi seinille...  Kaiversin pohjaan tilan led-kynttilälle, sellaiselle vilkkuvalle. "Tulen" saa päälle je pois pohjan katkaisijasta. Lopuksi vielä puut pesään ja valmis!


Leivinuuni


Tein ilmakuivuvasta tiilen värisestä massasta tiilipaloja, viivaimella sai kätsysti leikattua palat sopivaksi.  Leivinuunin mallia selailin muiden blogeista ja mieleinen malli oli esmes  Jormalla.


Hellan osasia kuivumassa maalauksen jälkeen. Leikkasin luukut pahvista, paitsi tulipesän luukkuun tein  pahvista vain reunukset ja pleksistä lasin, jota vähän töhrin mustalla akryylimaalilla. Maalasin myös tulipesän sisäpuolen mustaksi. 



Osittain muurattu. On tainnut olla muurarilla vähän huono päivä, heehehe. Luukutkin on paikallaan. Olisi pitänyt upottaa tiilien sekaan nuo kaikki luukut mutta laiskotti ja lätkäsin päälle vaan. Menee kai se noinkin.



Yläosan liimaus...
Tiimarin cocktailtikut 
muuttuvat rautapalkeiksi. 
Tadaa!
Nyt hella jää odottelemaan jatkotoimenpiteitä, kun muut hommat painaa päälle...


Ja eihän tämä mahdu mun talooni, murrrrr. Vien äidille. 

Kutistemuovi

Kutistemuovi on ihana materiaali, jonka löysin vasta joulun alla. 
En ollut ennen moisesta kuullutkaan. 
Askaroin "tiffanylasisia" koristuksia nukkekotiin :)
 Lisää näitä aion tehdä vielä, kunhan keksin uusia ideoita! 






Ostin nettikaupasta tulostettavaa kutistemuovia, oi että mitä kaikkea hienoa saisi tehtyä jos sitä olisi ihan kirkkaana. Tässä kaupassa ei ollut kuin huurrettua ja valkeaa, enkä kirkasta löytänyt muualtakaan. Saa vinkata jos on nähnyt jossain! Huurrettua sitten ostin ja tällässii siitä tein, vaikka tauluiksi nukkikseen. Ovat näin pöytää vasten ihan valkeita mutta valo ja varjot näkyy läpi, näistä voisi saada tehtyä jotain makeeta.  



Syksyisiä askarteluja

Syksyllä askartelin ja tuunasin ison kasan vaikka mitä, mutta tyyppilliseen tapaani urpoilin tietokoneen kanssa ja kuvat katosivat jonnekin. Ei löytynyt sitten millään enää. Nämä muutamat kuvat pelastuivat sentään! Muuten tuo ei haittaa kun tavarat vielä ovat tallessa, mutta ennen-jälkeen -kuvat olisi ollut hauska esitellä.  


Keittiöjakkaraa lukuun ottamatta nämä on tehty muiden bloggaajien ohjeilla, kun en alussa osannut itse kehittää ideoita.  Hattulaatikot on talouspaperirullasta. Keittiöjakkaran runko on kuoharipullon korkista,  istuinosan tein pumpulista, pahvista ja kankaasta. Maitopurkki on valokuvapaperille printattu ja taiteltu kasaan, mutta eipäs ollutkaan ihan oikean kokoinen... Päivänvarjon tein maalatusta grillitikusta, helmestä, kankaasta ja pitsistä.




Valokuva-albumit sisältävät oikeita valokuvia!

Ahtin Liiteri


Olisin halunnut rakentaa tulevaan Linbergin lukaaliin liiterin ja verstaan. (Ja ruokakellarin ja...) mutta en saanut niitä mitenkään järkevästi ängettyä taloon. Eräänä päivänä kivasti sopivan kokoinen  harmaa avainlaatikko tippui lattialle, kansi meni mäsäksi, ja keksin rakentaa liiteri-roomboxin laatikkoon. Ajatuksena oli tehdä samanlainen kun lapsuudenkotonani oli, mutta ei siitä ny ihan näköistä tullut... Annoin boksin lahjaksi isälleni, joka asuu lapsuudenkodissani edelleen. Tässäpä loota on etulasia vaille valmis.

Tässä ovat maitopurkit, tissikalenteri ja puunkantoteline 
puineen liimauksen jälkeen kuivumassa.  
Työskentelytilanani on keittiön sivupöydät, niinku kuvasta voi arvata :) 

Lähikuvaa oikeasta nurkasta:
kirves pölkyssä ja saha on ostokamaa,
kalenteri printattu ja helmillä "kiinnitetty".


Paperiteline seinällä on hajonneen korjausteipin sisältä se teippirulla! Nukkisharrastajat on kuulemma niitä, jotka noukkii pihaltakin kaikki roskat taskuunsa.  "tästä voi ehkä tehdä jotain" :) Ja hajottaa kaiken tavaran osiin -täytyy tarkistaa mitä tämä laite on syönyt, josko sieltä löytyisi joku mielenkiintoinen osa... 



Tissikalenteriin tulostin netistä kuvia, rei'itin yläosan ja pujotin tosi ohutta rautalankaa .
Laitoin väliin hammastikun, että rautalanka jäisi pyöreästi tuollaiseksi niinku kalentereissa on. Isäni puuhastelee pellettilämmityksen kanssa, joten tein myös pöydälle pellettikirjasen :) Kahvikuppiin laitoin sisälle kahviksi vähän erikeeperiä ja sen kuivuttua maalasin ruskealla akryylivärillä. Kynä on vuoltu hammastikusta ja maalattu, huonekalut ja työkalut ostokamaa mutta maalaamalla vähän tuunattu aidommiksi/vanhoiksi. 




Valothan täytyy tietenkin olla! Hajotin led-kynttilää sen verran että sain lampun ja johdon kiskottua esiin. Porasin kattoon reiän,  josta pujotin lampun roikkumaan liiteriin ja rakensin bilteman sytyketikuista kotelon (=savupiippu) paristopesälle. Tai mikä lie sen oikea nimi.
Valoon saa siten vaihdettua paristot ja lampunkin! Ei tartte pimeässä rakennella... :) 

Hylly (bilteman sytyke) ja sen päällä olevat tavarat on itse tehtyjä: tärpättipullo on ruiskun suuosa akryyleilla maalattuna, tela rautalankaa ja pumpulia. Maalipensseliin tein karvaosan mustasta rullalangasta, varren jätskitikusta vuolemalla ja foliota on kiiltävä osa.
Ämpäri on joku korkki. Talouspapru ja hiomapaperi ihan "oikeita", värikartat tulostettu. 




Hiekoitusastia lapioineen  tuunattuja, maalilla ja maalatulla koristehileellä.
Puukopan tein  ohuesta rimasta, aamulehti ja maitotölkit printattu. 

Lattiassa on märkiä läiskiä, lakalla tehtyjä.
Märillä saappailla on just joku lompsinyt puita hakemaan :)

Hiiri kurkistaa roskiksen takaa ;)  Lattia on bilteman sytyketikuista tehty.
Vuolin vähän tikkujen reunoja, maalasin harmaalla ja töpöttelin vielä vähän ruskeata, 

että sain kulunutta ja likaantunutta efektiä lankkuihin.


Tässä vähän meiän keittiön taravoita kuvassa tuon boksin koon hahmottamiseksi. Nukkekotia rakennan 1:12 koossa, jotain samaa kokoluokkaa suurinpiirtein tämäkin on. 
En paljon mittaillut, kunhan tein silmämääräisesti, mikä kivalta näyttää - meiningillä :)

Viimeiseksi maalasin savupiipun, leikkasin pleksistä etulasin ja ruuvasin kiinni saranoilla. Laatikon saa auki jos haluaa lähemmin tarkastella tai tehdä vaikka muutoksia. Kiinnitin kaikki tavarat pikku tipalla liimaa niin, että ne pysyvät paikallaan mutta saa helposti irtikin.

 Alunperin minulla oli suureellisena ajatuksena tehdä myös Ahtin näköinen nukke (ihan niinku osaisinkin) mutta, onneksi, tänne mitään nukkea enää mahdu. Ja oikeastaan itse kyllä tykkäänkin melkein enemmän nukettomista bokseista ja taloista, kun nuket on usein niin epäaitoja ja jäykkiä että vähän niinku pilaavat kokonaisuuden! Täytyy toivoa, että kun joskus hamassa tulevaisuudessa saan taloni valmiiksi, kotiin ja sisutusvaiheeseen, keksin myös miten saisi tosi aidon näköisen asukkaan. Tai sitten täytyy heittäytyä ihan nalle-linjalle.